Leta i den här bloggen

måndag 26 mars 2012

Arv och Miljö

Hur stor del av personen och personligheten sitter i generna, eller hur stor del har att göra med arv och hur stor del med miljö? En gammal fråga, som i viss mån har fått ny aktuallitet i och med den nya gentekniken. Numera kan man få sin DNA karakteriserad. Inte bara faderskapstest utan även en personlig analys.

Nu i dagarna kommer en ny bok av den danska vetenskapsjournalisten Lone Frank "Mina Vackra Gener". Det är ännu lång kvar till att vi fullt ut kan förstå genernas funktioner, samspel och återverkningar. Lone gör dock djupdykning med sig själv som forskningsobjekt för att belysa statusen för denna utveckling. I dagens DN bjuds vi på en välskriven rescension "Dna och drömmen om den perfekta människan" av Karin Johannesson (se även corren, ett utdrag, Kulturen). Hon har läst och pekar ut "nyckelscenen":
"Ensam en hotellrumskväll, vid en lysande men kall datorskärm, öppnar hon resultatet av sin beställda deCODEme Gen-scan. Klicka här. Hennes arvsmassa har just testats för över en miljon genetiska markörer. Dina resultat omfattar 49 medicinska tillstånd. Granska din risk och läs om förebyggande åtgärder. Medan hon mekaniskt tömmer minibaren på choklad, chips och öl läser hon sin framtid. 'I en vidunderlig sekund känns det som jag blivit befriad från att behöva dö.'  "

Ämnet har relevans för vår bild av oss själva, vår etik och våra drömmar, eller som Karin skriver: "Det finns en evig fantasi om jaget: att med tillgång till en innersta kunskap och vilja till förädling skapa sin egen fullkomning. Tanken återkommer i alla religioner, i renässansens magiska och alkemiska traditioner, i upplysningens tes om den perfektibla människan och i varje politisk utopi".

Tanken söker sig till den moral som inom filosofin kallas "Perfektionism": I etik och värdeteori representerar perfektionism den bestådende viljan att få den optimala kvaliteten av andlig, mental, fysisk och material existens. För en diskussion av på Daniel Finks blogg se: Moral Perfectionism, Moral Pragmatism, Free Love Ethics, and Adultery.

3/4-12 Lite mer om Lone Frank: "Vad gör generna med oss?"


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar