Leta i den här bloggen

fredag 29 juni 2012

Drogliberaler

Drogliberaler argumenterar för att legalisera drogen, vanligtvis cannabis. De skyller allt som oftast alla drogrelaterade problem på lagstiftningen och deklarera med stor självsäkerhet hur ofarlig deras drog är. I viss mån vinner de gehör på Internet och i allmänna debatten. En av tre av britter tror i en färsk undersökning att intag av cannabis är helt ofarligt. Men även s.k. lätta droger som cannabis är farliga och skadliga men framför allt är de inkörsport till tyngre missbruk.

I världen finns det 27 miljoner människor med svåra drogproblem och bortåt 224 miljoner cannabis användare. Runt  200 000 människor om året dör av heroin, kokain och andra droger med misär och elände som följd. I Sverige har vi genomförs just nu en större satsning mot cannabis som ska pågå till 2014. Nyligen har massmedia även uppmärksamma ”kannibalattack” som hade droganknytning och drogpåverkad fastnade i älven.

Likväl  hävdar liberala debattörer att kriget mot narkotika har misslyckats och att nollvisionen är en naiv skrivbordsprodukt. De ser även Uruguays kommande cannabis försäljning till folket, ett försök att bekämpa den organiserade brottsligheten, som sista drabbningen i kriget mot drogerna. De vill istället se en skadereduktion där insatserna koncentrerar på att hjälpa dem vars missbruk går över styr.

Hur ser det då ut med de lagliga skadliga droger vi haft under längre tid i vårt samhälle? Alkohol-situationen idag är mycket mycket mycket bättre än den var på t.ex. Bellmans tid (då restriktionerna var obefintliga). Men å andra sida så skulle antagligen inte ett totalförbud fungera. Vad gäller rökning så har vi nyligen infört ett inomhusförbud som har givit goda dokumenterade hälsoeffekter. Här tycks alltså samhällets medborgare må bättre av ökade restriktioner och förbud.

Hur den faktiska drogpolitiken utformas är en politisk fråga - det gäller att hitta fungerande effektiva lösningar. På det personliga planet är det ställt helt utan tvivel att droger är skadliga och kan leda till djupt tragiska konsekvenser. Den restriktiva och prohibitiva drogpolitiken kanske är, som demokratin, ett ganska dåligt fungerande system men alla andra alternativ är mycket mycket sämre.

En sund ateistisk livsåskådning måste naturligtvis ta bestämt avstånd från såväl drogbruk och missbruk. Det blir samma slutsats nu som tidigare: bli hög på livet istället, som föredömmet 82-årige Lars-Åke.

1/7-12   Fristaden Christiania köps fri
2/7-12   Almedalen: Miljöpartiet vill inte legalisera cannabis, Madonnas Drogromantik
             Gratis heroin ökar överdoser: DN, SvD, GP och SR
3/7-12   Läkare dömd för narkotikabrott
4/7-12   20-åring dog av ecstasy på Roskildefestivalen: DN
6/7-12   Kokainpengar ska ha gått till äldrevård DN
10/7-12 Unga att avstå droger: DN & SvD
28/7-12 Unga dödas av ny nätdrog: DN & GP

Se video intervju på SVT med Lars-Åke i jakten på planing

3 kommentarer:

  1. Det handlar mer om att reglera än att släppa det fritt. I dagsläget är det lättare för en ungdom att köpa cannabis än att köpa alkohol. Det blir bara lättare och lättare, samtidigt som länder som Sverige satsar allt hårdare.

    Vill dock påpeka att den enda anledningen varför cannabis kan anses vara en inkörsport är därför att det är olagligt. En langare har cannabis i ena fickan och kokain i den andra. Cannabis kostar ca. 100kr/gram, Kokain kostar ca. 1000kr/gram.
    Vilken tror du han helst vill att du köper?

    Du skriver att ett totalförbud inte skulle fungera för alkohol. Men för cannabis fungerar det utmärkt, eller?

    Legalisera och reglera, för allas skull.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din kommentar,
      Jag håller dock inte med. Cannabis i sig har visat sig ha farliga konsekvenser - farligare än vanlig rökning - som vi vet är farlig och som vi lyckats minska genom förbud. Vad gäller alkohol skulle det självklart inte tillåtas om det var en ny drog. Nu har vi levt med den i vår kultur i flera årtusenden varför vi i viss mån är anpassad - många har supit ihjäl sig... men den är fortfarande ett stort problem. Tvärtom finns det nu positiva tecken på att droganvändningen bland unga kanske kan minska. Vi måste jobba med information och förebyggande verksamhet parallellt med en human vård av de drabbade. I framtiden kanske man kan utveckla kraftiga antabus att sätta in på tidigt stadium. Det viktigaste nu är att stoppa distributionen av farliga nätdroger innan fler dör.

      Radera
  2. Man behöver inte droger och alkohol för att ha kul i livet men varför riskera det?

    SvaraRadera