Leta i den här bloggen

torsdag 7 juni 2012

Exkluderat

Till vilka områden ska en ateistisk livsåskådning förhålla sig neutral och till vilken gräns?
Uppenbarligen så blir det tokigt om en livsåskådning (eller religion för den delen) tar ställning till politiska sakfrågor eller ideologier. Helt neutral kan den dock inte vara vad gäller de grundläggande demokratiska värderingarna om frihet, jämlikhet och rättvisa. Den ska självklart ta avstånd från partier eller ideologier som är odemokratiska, främlingsfientliga, stöder förtryck eller på annat sätt bryter mot de mänskliga rättigheterna. Den måste också inkludera värderingar om hållbart samhälle och avståndstagande från skövling av våra naturresurser, annars fördärvar vi bara för oss själva och riskerar i förläningen miljökollaps.

Livsåskådningen ska inte ta ställning för eller mot demokratiska politiska partier på samma sätt som den inte ska ta ställning för eller emot någon bestämd idrottsklubb (Brynäs, LdB FC Malmö eller IK Sävehof...) eller konst och konstformer (popmusik, tavlor, film mm). Den ska däremot ge utrymme för att uppskatta de människor som engagerar sig för demokratin, utövar sport eller verkar för, konstnärer eller kulturarbetare. I den bemärkelsen kan livsåskådningens roll liknas vid en fotbolls- eller ishockeydomare: lägger sig inte i spelet men blåser i visslan och pekarut överträdelser, kanske till och med viftar med ett gult kort emellan nåt. Livsåskådningen ska ligga på en metanivå  under politik, idrott och kultur på samma sätt som ett operativsystem ska erbjuda förutsättningar för applikationer men inte ha synpunkter på vilka applikationer som körs eller vad det gör (så länge de inte är destruktiva som virus eller maskar för de ska stävjas).

På samma sätt ska livsåskådningen inte heller lägga sig i hur näringslivet, media eller vetenskapen fungerar så länge som den fungerar: dvs inte utgör ett hot mot miljön, demokratin eller utvecklingen. Ska livsåskådningen lägga sig i dessa områden så blir det på ett diskuterande och moraliserande plan. Den "världsliga" makten utgår från folket via demokratin och hanteras inom den politiska sfären.

Något mer som ska exkluderas? Kommentarer?

Bild från springer.nu

2 kommentarer:

  1. Det som i framtiden besegrar den värld som idag allt mer domineras av religion och andra övernaturliga resonemang kommer inte vara en precist/i exakthet utstuderad teoretiskt konstruktion eller program utan en rörelse som kommer hitta de saker den exkluderar just i det man reagerar mest negativ inom religioner, där traditionalism och konservativism förmodligen kommer stå på första plats och därefter sekterism och dogmatism.

    i övrigt tycker jag din bog verkar rätt intressant =)

    SvaraRadera
  2. Tack - intressant tanke! Vad gäller religionerna förefaller vi dock redan rör oss i en stadig riktning mot ökad sekularisering: Good News

    Tror heller inte religionerna försvinner för att något besegrar dem - de har varit med för länge och överlevt för många utmanar. Verkar snarare handla om ett långsamt uppvaknande i och med ökad kunskap och medvetenhet. Men visst någon sorts reaktion kan det blir - förhoppningsvis i riktning mot nykter livsåskådning utan sekterism och dogmatism!

    SvaraRadera