Leta i den här bloggen

onsdag 5 september 2012

Kontakt

I dagarna är det 35-års jubileum sedan uppskjutningen av Voyager 1 som är den av människohand tillverkade pryl som färdats längst ut i universum. Den närmar sig nu gränserna för vårt solsystem - en region där solvinden upphör (de ytters förtunnade flödet av gas/plasma som solen "utstrålar") sen tar den interstellära rymden vid. Voyager sköts upp under det glada 70-talet och innehåller en guldskiva med hälsningar till främmande varelser likt en galaktisk-flaskpost. Skivan innehåller bland annat hälsningsfraser på olika språk och ett skrivet meddelande från president Jimmy Carter och FN's dåvarande generalsekreterare Kurt Waldheim. Se vidare DN, The Huffington Post och Scientific American.

Guldskivan får betraktas mer som en symbolhandling - dröjer väldigt länge innan den kommer fram till trakterna av något annat solsystem - 40 000 år. Skulle vi få kontakt med en teknisk civilisation på samma stadium i utveckling som oss så lär det inte blir med flaskpost utan att via radiokommunikation. Den blir inte heller vad vi är vana vid eftersom det tar flera år för signalen att nå till de allra närmaste stjärnorna. Hur sannolikt är det då att vi får kontakt? Jag har tidigare argumenterat för att vi inte kommer få kontakt med civilisationer som utvecklats långt bortom vår nivå. Men en civilisation på vår nivå då? En som också skickar ut radiotrafik, guldskivor och letar efter utomplanetarisk intelligens?

Den tidigare nämda Drakes-ekvation kan användas för att uppskatta antalet tekniska civilisationer som skickar ut radiosignaler i vår galax och i universum. Brittiska BBC har programmerat en enkel civilisation-kalkylator-app med vars hjälp var och en kan göra sin egen uppskattning. De bjuder även på ett antal förprogrammerade inställningar där den optimistiska ger 78 200 och den skeptiska ger 1 civilisation i vintergatan (båda ger förskräckligt många i universum - men det är så stort så kommunikation blir meningslös - meddelandena tar flera miljoner år att komma fram). Pluggar jag in mina egna uppskattningar som är optimistiska i den bemärkelse att jag tror det finns planeter med förutsättningar för liv runt var och varannan stjärna men skeptiska då jag tror att de bara ägnar sig åt radiokommunikation (som vi kan tolka) i tvåhundra år. Därefter tror jag de utvecklar mer avancerade former (som för oss låter som brus -jmf en gammal analog TV som inte kan ta emot digitala signaler). Mina siffror blir då (7, 50%, 0.5, 50%, 50%, 10%, 200 år, 4) vilket ger 35 civilisationer. Med vintergatans diameter på 100 000 ljusår så skulle en jämn fördelning av dessa civilisationer innebära att vi har ett förväntat närmaste granne avstånd på storleksordningen 10 000 ljusår - m.a.o inget snabbt svar att vänta. Tar vi den optimistiska kalkylen blir det drygt 300 ljusår och med alerta utomjordlingar skulle vi få ett svar framåt slutet på 2600-talet. Vilket är betydligt snabbare än vändande flaskpost men inget att se fram emot vad gäller kvällens TV-nyheter.

Bild från Wikipedia Voyager Golden Record

2 kommentarer:

  1. Du gillar nog det här.

    http://www.nickbostrom.com/

    Massor med vetenskapliga papper som faktiskt går att förstå med bara lite utbildning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för länk Karl. Niklas är en rätt ung kille som verkar ägnat sig åt modern filosofi inom "framtids-området". Kollade några av "artiklarna" - och ja de är mkt populärt skrivna men kanske inte någon "riktig" natur vetenskap utan mer av karaktären "snillen spekulerar" - som kvalificerade blogginlägg. Kul läsning och han behandlar en hel del spännande och spekulativa områden - ser klart överlapp med en del av mina blogginlägg. Ska kika lite mer på hans artiklar. Som sagt tack för länk!

      Radera