Leta i den här bloggen

måndag 1 oktober 2012

Ett i raden

Saudiarabien manifesterar sig som ett land med starkt religiöst förtryck. Landet utgör ett väldigt tydligt exempel på hur religiösa krafter omöjliggör utvecklingen av ett jämställt samhälle. Nu har svenska Ikea  anpassa sig genom att redigera bort nästan alla kvinnor ur katalogen - de får inte ens vara med på bild! Se SvD, DN och GP. I praktiken kan naturligtvis inte IKEA göra något åt rådande förhållanden i Saudiarabien men man kan tycka att det kanske vore bättre att ha en katalog utan människor på bild istället för ett ensidigt raderande.

Det tråkiga i sammanhanget är att många muslimska ledare beter sig som om kvinnoförtryck vore en naturlig del av islam (vilket det inte behöver vara). När islam grundades var den tvärtom en tolerant religion som predikades, se Muhammeds liv. I många muslimskt dominerade länder är man idag tyvärr inne i en medeltid. Ser man till Ikeas katalog så är även andra saker borttagna som ölflaskor med mera. Antagligen är katalogens utseende ett resultat av samarbete med myndigheter (inför distribution), se vidare snabbanalys i RVK. Ikea Inter System beklagar och ska ta upp diskussion med Saudiarabien för att se vad det är som har ändrats, se även SvD. Ikea säger själva att "sedlighetspolisen är inte att leka med".

I Sverige blir vi irriterade, frustrerade eller arga. Det skrivs många bloggar, kommentarer och insändare. Men vi går inte ut på gatorna och ställer till våldsamma demonstrationer. Det är och har naturligtvis varit mest synd om medborgarna, framförallt kvinnorna i Saudiarabien och några länder till, som tvingas leva under detta förtryck. Kan den arabiska våren någonsin nå fram till dessa länder? Vad krävs för att sätta igång en förändring? Räcker kunskap och utbildning, i så fall kommer de någonsin att få den?

2/10-12 Ikeas sortiment erbjuder en naturlig lösning SvD
4/10-12 Inte bara Ikea SvD

Bild från SR

1 kommentar:

  1. Du har forstas ratt: kan inte kvinnor vara med pa bild da kan vi lika garna ta bort mannen och barnen. Da blir det ratt. Sen tycker jag i och for sig att om inte ett land respekterar man och kvinnor som jamlika sa ska man inte som svenskt foretag salja i det landet. Eller sa saljer du men du gor det med bade man och kvinnor i katalogen. Ah jag blir sa ledsen pa detta konstanta fortryck av kvinnor.

    SvaraRadera