Leta i den här bloggen

söndag 25 november 2012

Vägen framåt

Vi står inför advent och terminsavslutning. På en del skolor vill man av tradition fira i kyrkan. Skolverket har tagit fram en juridisk vägledning: skolan får samlas i kyrkan under advent, förutsatt att det inte finns några religiösa inslag i ceremonin. Detta då den svenska skolan enligt skollagen är icke-konfessionell. Vill inte kyrkan kompromissa måste rektorn avstå från att ha samlingen i kyrkan. En präst kan medverka men inga religiösa inslag som bön eller välsignelse får förekomma. Se DN, SvD, SR och GP.

Detta är en självklarhet i en sekulärstat. Huruvida man överhuvudtaget ska fira i skolan kan naturligtvis diskuteras. En fin stor samlingslokal med historisk och nationell anknytning (som t.ex. ett slott) eller ett sekulärt tempel hade naturligtvis varit ännu bättre. Men nu har vi de lokaler vi har. Dessutom torde detta vara ett bra sätt att få lite användning av våra annars tomma kyrkor när landet avkristnas.

Kyrkan borde kunna ha fler ceremonier som kan firas utan gud: dop, vigsel, begravning mm. Kyrkan skulle, om de tänker i lite mer rationella termer, kunna erbjuda två varianter på varje ceremoni: en med gud och en utan gud. Naturligtvis kan de då även ta skäligt betalt för de ceremonier de erbjuder icke-medlemmar. Detta skulle också vara en ekonomiskt bärkraftig lösning vad gäller skötsel och restaurering av gamla fina kyror. Se även "Skolan ut ur kyrkan"

26/11-12 Herrarna Hägglund och Björklund på tunn is: "måste vara OK att sjunga en psalm" SvD, Mygg och kameler GP, Linus Bylund, Jimmie Åkessons (SD) pressekreterare, slår fast att sekularism är ett uttryck för fanskaps otacksamhet, humanistbloggen.
27/11-12 Kyrkor stänger över vintern SvD, GP.
28/11-12 Kloka ord av Susanna Birgersson: Stilla natt, årliga debatt
29/11-12 Camilla Grepe: Svenska kyrkan har duperat Skolverket

Bild: adventsfirande Götlunda kyrka i Arbogabygdens församling 
Foto: från Svenska Kyrkan av A Holmberg

4 kommentarer:

  1. Varför skall skolavslutningar i kyrkan alltid diskuteras? Borde inte lussefirandet där barn aktivt gestaltar ett katolskt helgon förbjudas i skolor och på dagis?

    SvaraRadera
  2. Hej och tack för din synpunkt! Ja det kan man tycka - tror dock lussefirandet i Sverige har mycket svagt religiöst inslag. Fakutm är att även Lucia firandet bygger på förkristna traditioner "Den svenska traditionen har sitt ursprung i både förkristna och kristna seder. Enligt folktron var den 13:e december en farlig natt eftersom många övernaturliga makter var i rörelse då. Man trodde även att djuren kunde tala under lucianatten. Alla julförberedelser skulle vara klara till luciadagen och det firade man med att äta och dricka lite extra. Även husdjuren fick extra foder"

    Ditt argument blir ungefär som om att vi skulle förbjuda julbordet därför att det bygger på den hedniska traditionen midvinterblot. Kolla gärna min tidigare blogg "Härliga Hedniska Högtider" från 28 april i år, länk: http://xenosidian.blogspot.se/2012/04/harliga-hedniska-valborg.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om vi nu skall vara sekulära så måste vi ju även förbjuda hedniska traditioner...

      Radera
    2. Tack för replik: nej vi behöver inte förbjuda några traditioner alls (inte ens de kristna eller islamska) men vi ska va försiktiga med vad vi gör i skolan (som är obligatorisk för alla). Vad gäller traditioner som har hednisk grund (som t.ex. vår jul) så torde det gå alldeles utmärkt att fira dem i skolan så länge vi inte släpper fram någon hednisk shaman som försöker indoktrinera skolbarnen eller tvinga dem delta i böner till Oden och Tor...

      Radera